Opis forum
Hej, mam mały pomysł. Możnaby podzielić klan na "okręgi". Chodzi o to, żeby sprawdzić, kto jest blisko kogo i nawiązać współprace w grupach. Możnaby zacząć od likwidacji mniejszych sojuszy, tak żeby poćwiczyć współpracę. Chyba że w planach mamy wojnę z większym sojuszem.
Nie chodzi o wprowadzenie podziału i ustanowienie mniejszych dowódców, chodzi mi o to, że trudno będzie mi współpracować z kimś, kto jest 12 godzin drogi ode mnie. Robi się przecież sojusze lokalne, ponieważ są efektowne w skali lokalnej. My natomiast możemy zacząć od sprawdzenia kto jest blisko kogo. Takie rzeczy i tak będzie trzeba robić, gdy będziemy chcieli zrobić większą akcje.
Gość
mysle ze wyjdzie sysko w praniu jak bedziesz przegladal swoja okolice i znal ja na tyle to bedziesz wiedzial kto jest blisko z sojuszu, ja np jestem maksymalnie na polnoc na koncu "swiata" i najblizszego sojusznika mam 3h drogi z predkoscia "6"
To co pisze MK wbrew pozorom nie jest głupie ,bo kto najszybciej przyśle do Nas wsparcie ,ten który jest najbliżej.
I myślę że MK nie chodzi o podział sojuszu,tylko o nawiązanie ścisłej współpracy z najbliższymi sojusznikami.
To się sprawdzało w innych grach ,ale przykład:
np.mam sąsiada który nie preferuje off bardziej bawi go rozwój gospodarki z tego co wydobędzie sam ,wtedy robi deff i zabezpiecza offensywne poczynania sąsiada.Sąsiad może spokojnie skupić się na atakach wiedząc że w razie czego ma spory deff w obwodzie i nie będzie musiał na niego czekać 10h.To oczywiście jeden z przykładów ,korzyści jest dużo więcej.
Lepiej napisać jeden temat i w nim namiary każdego. Ale czy jest w ogóle sens? Można kliknąć na mini mapę i widzisz ile osób masz w okolicy (jak by ktoś nie wiedział, sojusznicy są zaznaczeni na niebiesko). Wystarczy potem napisać do kogoś takiego i po sprawie. Bez szperania i porównywania współrzędnych.
Nie do końca się zgodzę z Tobą Jakubo
Po pierwsze taka lista o której mówi Macisław nikomu nie zaszkodzi
po drugie ta mini mapka jest nieczytelna bo jest dużo pól niebieskich Banditen coś tam
po trzecie sojusznik to nie pole zaznaczone na niebiesko ,a z niebieską obwódką
po czwarte jesteśmy tak porozrzucani że trzeba się nieźle na klikać żeby kogoś znaleźć
Bandyci są na szaro, a nie na niebiesko. Na mini mapie są zaznaczeni jako niebieski punkt, na zwykłej mapie są z niebieską obwódką. Nie gniewaj się, ale ja jakoś nie muszę dużo klikać, żeby kogoś znaleźć. Zdaje mi się, że pomyliłeś pojęcie mini mapy (jak wybierasz mapę, to w lewym górnym rogu) o której mówiłem, z zwykłą mapą, która "wyskakuje" po kliknięciu na pozycję "mapa" w menu gry.